FAQ items aan het laden...
Fototentoonstelling WZC De Zilvermolen2017-11-08T14:39:55+01:00

Trots op 80!

Een fototentoonstelling van

Michiel Hendryckx

in opdracht van:
WZC De Foyer vzw
Care Invest Zwijnaarde nv

Bij de opening van WZC Zilvermolen opende ook de tentoonstelling van Trots op 80! plaatsvinden met foto’s van Michiel Hendryckx. Net zoals de tentoonstelling in WZC Weverbos, staat ook hier het leven van 80-plussers centraal.

U kan onze tentoonstelling bezoeken vanaf 5 juli 2014.

Adres
WZC De Zilvermolen
Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde

De mens in al zijn waardigheid

Nieuwsgierigheid is altijd de hoofdmotor geweest. De fotografie als excuus om ergens te komen. De foto als middel om intenser naar de wereld te kijken.

Met deze opdracht was ik dan ook meteen vereerd en erg blij. Actieve tachtigplussers fotograferen, portretteren. Hoe zal ik er zelf uitzien binnen pakweg twintig jaar? Dan zal ik – als de sterren meezitten – ook een tachtig plusser zijn.

Eerlijk, na het overlijden van mijn ouders, had ik me weggedraaid van dat deel van de bevolking. Bang geworden van mensen in slow motion achter van gesloten gordijnen.

Bij niemand die ik voor dit project fotografeerde had ik het gevoel op een andere planeet te zijn beland. Wel in tegendeel. Soms zei ik achteraf tegen mezelf; makker je moet dringend iets aan je fysiek gaan doen. Want wat die kan, kan jij niet meer.

De foto’s zijn bewust geposeerde portretten. De mens in al zijn waardigheid met fierheid in de lens kijkend. Zie me hier staan. Onverschrokken. De beelden mochten er vooral niet modieus ‘spectaculair’ uitzien. Eerder doodgewoon en integer. Ik wou een soort edel-kiekjes maken. Omdat de bewoners van het huis waarvoor de reeks gemaakt is, zich er ten volle mee zouden kunnen blijven identificeren. De foto’s tonen een herkenbare wereld die ook de hunne zou kunnen zijn.

In de reeks zitten een paar beelden die ik tijdens mijn reizen naar Japan maakte. Het land heeft een sterk verouderende bevolking met zeer actieve senioren die men turnend over het voetpad ziet lopen. Die gezond eten en nog volop werken, zelf voorbij de tachtig. En niet alleen uit noodzaak.

Na mijn eerste Japan-reis was ik er van overtuigd dat er bij ons zo geen vitale ouderen zijn. Na het maken van deze reeks weet ik beter. Ook zonder een dieet van vis, zeewier en rijst kan men gezegend ouder worden. In veel opzichten zijn de senioren er hier beter aan toe. Er is hoop. (mh)

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 88

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde
09 222 52 89

Jan Van Aelbroecklaan 64
9050 Gentbrugge
09 330 10 01

Kortrijksesteenweg 775
9000 Gent
09 330 20 35

Sint-Jozefstraat 1 A
9041 oostakker
tel: 0471 40 21 33
info@zcglorieux.be