Woon en zorgcentrum DE FOYER

A A A

Fototentoonstelling WZC De Zilvermolen

Michiel Hendryckx

Michiel Hendryckx (Adinkerke, 19 november 1951) is een Vlaams persfotograaf en televisiefiguur.

Hendryckx bracht zijn jeugd door in het kuststadje De Panne. Sinds 1969 woont hij in Gent. Na de humaniora ging hij aan de Gentse Academie fotografie studeren. Reeds tijdens zijn opleiding was hij actief als persfotograaf voor de krant De Gentenaar. In 1978 kwam hij in vaste dienst bij de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM). In hetzelfde jaar kreeg hij een parttimeopdracht als docent fotografie aan de Gentse Academie.

Gedurende de jaren 80 was hij een centrale figuur in het Gentse wereldje van vernieuwende kunst en cultuur. In 1991 nam Hendryckx een sabbatjaar. Over de voetreis die hij tijdens dat jaar maakte, deels in gezelschap van een ezel, verscheen in 1992 het 'jongensboek' Twee Ezels. In 1992 verliet hij de redactie van De Gentenaar en ging hij voor de VUM-krant De Standaard werken. Gedurende bijna tien jaar was hij fotoredacteur (en zelfs even redactiechef) van het DS-magazine. Sinds 2001 werkt hij als gewoon fotograaf voor De Standaard.

In het VRT-programma De bende van Wim maakte Hendryckx met musicus Jean Blaute en plastisch kunstenaar/acteur Wim Opbrouck als motard een ronde van Europa.

Voor Canvas maakte Hendryckx het 10-delige reisprogramma Het Bourgondisch complot (2005). In 2007 publiceerde hij in Het mooiste licht is tegenlicht, een becommentarieerde keuze uit eigen fotowerk.