Woon en zorgcentrum DE FOYER

A A A

Trots op 80!

Een fototentoonstelling van

Michiel Hendryckxin opdracht van:

WZC De Foyer vzw
Care Invest Zwijnaarde nv


Bij de opening van WZC Zilvermolen opende ook de tentoonstelling van Trots op 80! plaatsvinden met foto's van Michiel Hendryckx. Net zoals de tentoonstelling in WZC Weverbos, staat ook hier het leven van 80-plussers centraal.

U kan onze tentoonstelling bezoeken vanaf 5 juli 2014. 

Adres

WZC De Zilvermolen
Heerweg-Zuid 126
9052 Zwijnaarde

De mens in al zijn waardigheid

Nieuwsgierigheid is altijd de hoofdmotor geweest. De fotografie als excuus om ergens te komen. De foto als middel om intenser naar de wereld te kijken.

Met deze opdracht was ik dan ook meteen vereerd en erg blij. Actieve tachtigplussers fotograferen, portretteren. Hoe zal ik er zelf uitzien binnen pakweg twintig jaar? Dan zal ik – als de sterren meezitten – ook een tachtig plusser zijn.

Eerlijk, na het overlijden van mijn ouders, had ik me weggedraaid van dat deel van de bevolking. Bang geworden van mensen in slow motion achter van gesloten gordijnen.

Bij niemand die ik voor dit project fotografeerde had ik het gevoel op een andere planeet te zijn beland. Wel in tegendeel. Soms zei ik achteraf tegen mezelf; makker je moet dringend iets aan je fysiek gaan doen. Want wat die kan, kan jij niet meer.

De foto's zijn bewust geposeerde portretten. De mens in al zijn waardigheid met fierheid in de lens kijkend. Zie me hier staan. Onverschrokken. De beelden mochten er vooral niet modieus 'spectaculair' uitzien. Eerder doodgewoon en integer. Ik wou een soort edel-kiekjes maken. Omdat de bewoners van het huis waarvoor de reeks gemaakt is, zich er ten volle mee zouden kunnen blijven identificeren. De foto's tonen een herkenbare wereld die ook de hunne zou kunnen zijn.

In de reeks zitten een paar beelden die ik tijdens mijn reizen naar Japan maakte. Het land heeft een sterk verouderende bevolking met zeer actieve senioren die men turnend over het voetpad ziet lopen. Die gezond eten en nog volop werken, zelf voorbij de tachtig. En niet alleen uit noodzaak.

Na mijn eerste Japan-reis was ik er van overtuigd dat er bij ons zo geen vitale ouderen zijn. Na het maken van deze reeks weet ik beter. Ook zonder een dieet van vis, zeewier en rijst kan men gezegend ouder worden. In veel opzichten zijn de senioren er hier beter aan toe. Er is hoop. (mh)